Футзал

“Всичко започна на едно игрище за футзал”. Това са думи на испанския национал и звезда на Барселона Андрес Иниеста. Този спорт, който е разновидност на футбола, е помогнал за изграждането на гениалния халф като футболист. Иниеста започва кариерата си именно като играч по футзал в родния си град Фуентеалбия. Защо испанецът е магьосник с топката в краката? Отговорът е много прост. “Това ми помогна да се науча да контролирам коженото кълбо при малки пространства. Футболът и футзалът може да се разгледат като различни спортове, но имат и много общи неща. Това е притежанието и контролът на топката, комбинациите на терена и вземането на бързи решения,” откровен е Андрес Иниеста.

Не само звездата на Барселона, но и много други известни футболисти започват първо да се занимават с футзал, а чак след това преминават на голямото игрище. Сред някои от тях са бившият халф на Порто, Барса и Челси – бразилецът с португалски паспорт Деко, и Роналдиньо.

Българските запалянковци също са имали възможността да гледат футболисти, изградили първите си навици на игрище за футзал. Бившият ас на Левски и настоящ на Кубан (Краснодар) Жоаозиньо, както и Лукас Саша, който изкара един сезон в ЦСКА. Впрочем братът на Саша е титулярният вратар на отбора по футзал Бенфика.
Този спорт се създава през далечната 1930 г. в Уругвай. По това време националният отбор на урусите печели световното първентство и златните медали от олимпийските игри. Страната е обхваната от голяма еуфория, но заради липсата на достатъчно терени, децата започват да ритат топката по баскетболните игрища.

Така професор Хуан Карлос Сериани решава да създаде нов спорт, който налага в часовете по физическо възпитание. Първоначално той рисува вратите с тебешир по стените, след което използва врати за водна топка. Той взема част от правилата от няколко други спорта и така се създава футзалът. Тази разновидност на футбола е съвкупност от хандбал, водна топка и баскетбол. Във футзалът има петима играчи като при баскетбола, размерът на вратите и игрището са същите като при хандбала, а правилникът за играта на вратаря е взет от водната топка.

Новият спорт става изключително популярен в Уругвай и цяла Южна Америка, а впоследствие завладява и Европа. В България става известен едва преди 10-15 г. Въпреки това по време на комунистическия строй нашите национали и футболисти на Левски и ЦСКА често играят мини футбол по време на тренировъчните процеси.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>